După o serie de teasere în care viitorul model era ținut în secret și puteam vedea doar silueta acestuia, iată că compania din Silicon Valley, a prezentat în această noapte noul EV. Noul Model Y este defapt un SUV electric care urmează să se alăture gamei actuale formată din Model 3, Model S și Model X.

Noul Model Y este dezvoltat pe platforma lui Model 3 și, de altfel, împrumută numeroase elemente de la acesta, inclusiv la capitolul designului exterior: liniile de design sunt foarte asemănătoare, iar forma blocurilor optice este similară.

Aproape toate versiunile vor fi disponibile cu jante de 18 sau 19 inch, cu excepția versiunii de top care va fi echipată cu jante de 20 inch.

Interorul minimalist a fost de asemenea preluat integral de la Model 3, inclusiv display-ul touch cu diagonală de 15 inch, sistemului de sunet și plafonul panoramic din sticlă. Totuși, spațiul interior este mai generos datorită caroseriei de SUV, iar opțional clienții vor putea alege și o versiune cu 7 locuri.

La fel ca Model 3, noul Model Y va fi echipat în versiunea de bază cu câteva sisteme active de siguranță, cum ar fi sistemul de frânare automată de urgență, avertizare pentru coliziuni sau monitorizarea unghiului mort.

Precum deja ne-am obișnuit, Tesla iarăși nu dezvăluie toate informațiile cu privire la specificațiile tehnice, în special cele legate de puterea motorului sau a motoarelor electrice.

Totuși, americanii au oferit detalii despre intervalul necesar pentru a ajunge de la 0-100 km/h, precum și date despre autonomie și prețuri. Astfel, Tesla Model Y va fi disponibil în 4 versiuni, dintre care 3 vor avea tracțiune spate, iar una tracțiune integrală prin intermediul a două motoare electrice independente plasate pe cele două punți.

Noul Tesla Model Y poate fi deja comandat și de pe piața europeană, cel puțin de pe cea din Germania, astfel că producătorul a menționat valorile de autonomie conform standardului european WLTP. Singura excepție este versiunea Standard Range, pentru care există date doar pentru piața americană, cu autonomia exprimată în standardul EPA, unul mai dur decât cel european.

● Standard Range: tracțiune spate, autonomie 370 km (EPA) și timp de 5.9 secunde pentru accelerație de la 0 la 96 km/h. Preț: de la 39.000 de dolari;

● Long Range: tracțiune spate, autonomie 505 km și timp de 5.1 secunde pentru accelerație de la 0 la 100 km/h. Preț: de la 59.000 de euro;

● Dual Motor AWD: tracțiune integrală, autonomie 540 km și timp de 5.8 secunde pentru accelerație de la 0 la 100 km/h. Preț: de la 55.000 de euro;

● Performance: tracțiune spate, autonomie 480 km și timp de 3.7 secunde pentru accelerație de la 0 la 100 km/h. Preț: de la 67.000 de dolari.

Tesla susține că Model Y va fi disponibil pentru achiziție pe piața americană începând din toamna anului 2020, cu excepția versiunii de bază de 39.000 de dolari care va putea fi achiziționata din primăvara anului 2021.

În schimb, pe piața europeană, Tesla Model Y va debuta în prima parte a anului 2021, cu excepția versiunii de bază, care va fi disponibilă din prima parte a anului 2022.

Totuși, Tesla ne-a obișnuit cu amânarea lansărilor pentru noile modele din cauza dificultăților de producție, astfel că nu este exclus ca Model Y să fie „împins” de asemenea spre anul 2021.

Prezentarea oficială pentru Model Y vine în contextul în care Model 3 a devenit anul trecut cea mai vândută mașină electrică din lume și începe deja să cucerească și piața europeană la numai o lună de la startul livrărilor.

Comentarii